De week begon met een zoektocht naar speeltuin “De Regenboog“, na 20 minuten ronddwalen hadden we het dan toch gevonden. Vanuit hier zouden we onze projectweek “Ontwerpen op Zuid” als ArtCoDe studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten starten met twee praktijkdagen, waarin we onder andere met de tuinman(m/v) van Creatief Beheer de wijk leerden kennen. Door het regenachtige weer was niet iedereen even blij, maar we gingen dan toch aan de slag. Samen met twee andere klasgenootjes zijn we naar Fatma gegaan; zij was bezig een recreatieruimte in een flat in de Oleanderbuurt op te knappen, zodat de bewoners daar kunnen samenkomen. Onze taak was het schilderen van het plafond. Tijdens het schilderen vertelde Fatma van alles over haar leven en wat haar allemaal bezighoudt, maar ook over de wijk en over de ramadan die momenteel is. De ruimte was opgevrolijkt met muurschilderingen die Fatma zelf had gemaakt, maar de echte eyecatcher voor mij was dan toch echt de lepellamp die ze ook zelf had gemaakt. Een echte creatieve duizendpoot is ze, van alles kan zij wel weer iets moois maken. Na een dag schilderen was het plafond nog niet helemaal klaar, dus zijn we woensdag in onze eigen projecttijd teruggegaan om het af te maken, wat we natuurlijk met plezier deden.
Tuintjes opknappen
Dag twee was gelukkig minder regenachtig dan de eerste dag. Een deel van de groep ging met tuinmannen(m/v) Sebastiaan en Harmen van Creatief Beheer mee om tuintjes op te knappen van mensen die het zelf om wat voor reden dan ook niet meer kunnen (een initiatief dat ze bij Creatief Beheer de “Heggenbrigade” noemen). Na een hele wandeltocht door Rotterdam-Zuid kwamen we bij meneer Mulder aan. De voortuin zag verwilderd uit, wat hem aan het hart ging, omdat hij altijd heel erg van tuinieren hield maar het niet meer kon door lichamelijke beperkingen. Hij was daarom ook extra blij dat wij hem kwamen helpen. De groep werd door tuinman(m/v) Harmen in tweeën verdeeld, de ene helft van de groep ging aan de slag in de voortuin en de andere helft ging aan de slag in de achtertuin. Ondertussen kregen we van alles aangeboden van meneer Mulder, zoals zelf gekweekte aardbeien en blikjes frisdrank. Maar ook zijn adviezen en tips deelde hij met ons. Na wat uurtjes hard werken had meneer Mulder al zijn aardbeien geplukt (die ernstig lekker waren). Een van de tuinmannen(m/v), Sebastiaan, was op zijn fiets gesprongen om ijs te halen. En zo aten we aardbeien met ijs. Daarna namen we afscheid van meneer Mulder, die een traantje moest laten omdat hij alles zo waardeerde.
En op naar het volgende adres! In deze tuin lagen eigenlijk alleen tegels, maar dat was niet meer te zien door al het onkruid. Er lagen ook de nodige wasknijpers die uit bovenliggende woningen waren gevallen. Het ging allemaal heel vlotjes, iedereen had zijn eigen taak, onkruid opruimen, snoeien, alles in zakken doen. De rode mierennesten die er waren vond ik dan toch wat minder prettig. Maar het enthousiasme van tuinman(m/v) Sebastiaan en de verraste reactie van de bewoonster bij het eindresultaat zorgden toch voor een voldaan gevoel. ‘Ik heb weer tegels!’ riep ze uit. Het is erg fijn dat je mensen met een klein gebaar zoals dit erg blij kan maken. En dat mensen je dan ook erg dankbaar zijn.
Kweken in een pak!
Tijdens de terugtocht naar De Regenboog waren Flore de Gunst (een van mijn klasgenootjes) en ik toch wel onder de indruk van meneer Mulder, omdat hij graag tuiniert maar het niet meer kan. Daar moet toch iets voor te vinden zijn? We hadden allebei al het plan om iets met eten te doen aangezien ik door mijn ziekte, coeliakie, al veel op mijn eten moet letten en Flore veel aandacht besteedt aan gezond en lekker eten. We gingen nadenken over de mogelijkheden en kwamen uit bij het ‘kweken in de vensterbank’, ook een project van Creatief Beheer. De kweekbakken van Creatief Beheer werden gemaakt met plastic bakken van de Turkse bakker en/of shoarmatent die volop te vinden waren in deze wijken. We zijn gaan kijken naar een nieuwe vorm daarvan, het liefst met iets wat je in huis kan vinden en waar iedereen (jong en oud) mee uit de voeten kan. En we kwamen uit bij het kweken in een leeg melkpak of sap-pak. We zijn hiervoor stickers gaan ontwerpen die je dan op dit pak kan plakken en waar ook op uitgelegd staat hoe het moet. En hier hebben we dan zaadjes bij gedaan.
Omdat meneer Mulder onze grootste inspiratiebron was, zijn we nog even teruggegaan naar hem om ons idee uit te leggen en het hem te overhandigen. Hij vond het al geweldig dat wij hem nog een keer kwamen bezoeken. Hij vertelde hoeveel goede reacties hij over de tuin had gehad. En dat ook de gemeente even langs was gekomen om te vertellen dat het er echt mooi uit zag. Hij voelde zich vereerd dat hij het eerste exemplaar kreeg van ons product. Hij vond het ook een super goed plan en ging er zeker mee aan de slag. Voor hem waren het momenten die hij nooit meer zou vergeten, en hebben hem ook beloofd de foto op te sturen!
Willeke Poeliejoe (links op de foto)
Met de studie Art, Communication and Design wordt Willeke breed opgeleid tot experience-designer. Waarbij ze gebruikmaakt van film, fotografie, animatie, installaties en nog veel meer. Buiten school is ze bezig met alle ins en outs rond het glutenvrij leven, vanwege haar ziekte coeliakie. Verder heeft ze een fascinatie voor varkens.
Willeke schreef dit artikel aan de hand van de projectweek “Ontwerpen op Zuid”. Een projectweek, begeleid door Rik Moonen in opdracht van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in samenwerking met; Creatief Beheer & NIFFO Galerie / Recycle Studio.