De flexplek voorbij

18 februari 2015
in Category: CENTRUM, NOORD, WEST
0 2022 0
De flexplek voorbij

De flexplek voorbij

Een zzp’er heeft veel vrijheid. Hij (m/v) kan opstaan als ie is uitgerust (niet omdat de wekker hem daartoe verplicht). Een zzp’er kan ook werken als hij daar zin in heeft en er de noodzaak van inziet. Een zzp’er is verder vrij opdrachten af te slaan (in een luxesituatie). Een zzp’er mag kortom alles en hoeft niets, kan thuis werken of buitenshuis, al naar gelang zijn behoefte of werksituatie.

Dit zijn de voordelen zoals ik die persoonlijk, als zzp’er, ervaar. Er is echter ook een keerzijde. Door het ontbreken van harde verplichtingen heeft een zzp’er vaak geen collega’s. Dat betekent dat hij geen overleg kan plegen, geen praatje bij de koffie/kruidenthee kan houden, er niemand is die hem vraagt naar zijn weekend. Dat is wel eens een beetje ongezellig. Gelukkig zijn daar dan voorzieningen speciaal in het leven geroepen voor zzp’ers: de flexibele werkplekken.

De flexibele werkplek

Mijn eerste flexplek (toen nog niet als zodanig bekend, maar zzp’ers waren in die jaren ook geen zzp’ers maar ondernemers of freelancers) was in een atelier in Crooswijk. Ik mocht tegen een geringe vergoeding op bepaalde dagen de ruimte van een Amerikaanse kunstenares gebruiken. Ik herinner me dat ik in het gebouw wel veel geluiden hoorde maar zelden daadwerkelijk iemand zag, niet meer dan een schim die een ruimte binnenging in elk geval. Ik kon er rustig werken, maar mijn koffie dronk ik nog steeds zonder praatje.

Vele jaren later waren de flexplekken in opkomst. Nadat ik een klein jaar een werkplek in The Hub (‘The Space for Social Innovation. Where change goes to work!’) had geprobeerd, ging ik door naar een nieuwe flexplek: in de oude, maar prachtig gerenoveerde, vlasfabriek in het idyllische deel van Overschie. Ik zat daar in een gigantische ruimte met twee heren, van wie er een, een verkoper van keukens, nooit koffiepads wilde kopen als hij aan de beurt was. Dat deed wel afbreuk aan de gezelligheid van het koffiepraatje, temeer daar hij wel altijd met een schittering in de ogen een stroopwafel van mij aannam. Na drie maanden hield ik het voor gezien.

Nog weer diverse jaren later hoopte ik in de Buurtwerkplek in het Kleiwegkwartier een gezellige werkplek te vinden, gevolgd door het Aanschuifkantoor op het Burg. Meineszplein. In het laatste werk ik nog af en toe. Het is er rustig en de slinger kwetterende kinderen die een paar maal per ochtend passeert biedt de nodige afleiding, maar van onderlinge gezelligheid is in mijn geval niet direct sprake, laat staan van ‘kruisbestuiving’, of van ‘ideeën die geboren worden’. Ik vermoed dan ook dat je collega’s, net als vrienden, niet kunt afdwingen. Je krijgt ze door samenwerking, gemeenschappelijke doelen, anders vindt er geen verdieping plaats. Een minder vaak voorkomend beroep (in mijn geval: werk voor uitgeverijen, c.q. adviezen over een plantaardige eetwijze) is hierbij een extra drempel.

De flexplek voorbij

Voor een zzp’er die z’n werk gewoon in een tas kan stoppen, is gelukkig in feite de hele wereld een werkplek. Onder geschikte weersomstandigheden kan hij werken op een bankje in het bos (het Kralingse Bos biedt veel mogelijkheden daartoe), op het terras van een strandtent (De Pit en Elements Beach op de grens van Hoek van Holland/’s-Gravenzande zijn echte aanraders) of in een grand café of espressobar (het Westerpaviljoen of de UEB West zijn plekken waar je goed kunt werken, als je de halfuurlijkse vraag of je nog wat wilt gebruiken op de koop toeneemt). Echt prettig kun je werken in biologische lunchroom Spirit in de Groene Passage, waar je zo lang met je kopje cappuccino mag doen als je wilt. En het leuke van al die vrije, ongebonden superflexibele werkplekken is dat je nog wel eens een gezellig praatje met een stadgenoot maakt, of dat nu over honden (in het bos) of over goede koffie en aanverwante zaken (koffiebar/lunchroom) gaat.

 

Anna Penta

 

Anna Penta woont in het Kleiwegkwartier, waar zij als zzp’er vanuit huis werkt voor uitgeverijen. Daarnaast is zij druk met haar bureau voor een eigenzinnige ‘vegan’ lifestyle, Veganna. Niet verwonderlijk dus dat twee van haar passies tekst en voeding zijn.

 

 

 

Reacties

stuks

, , , ,