Waar zijn de vermiste paaltjes?
ROTTERDAM – Vandaag ziet de hoek van de Vierambachtsstraat er anders uit dan normaal. Er is een onderzoek aan de gang van boze bewoners die zich afvragen waarom sommige paaltjes ontvreemd zijn uit het Paaltjesmuseum. Mannen in witte pakken hebben de straathoek afgezet met zwart-geel lint en doorzoeken het museum op sporen van diefstal.
De situatie van het museum is zonder overleg met de bewoners ingrijpend veranderd. De paaltjes zijn verplaatst naar de stoepranden, zodat het museum niet echt een museum meer is en erger nog: enkele paaltjes zijn helemaal verdwenen… De bewoners hopen met het onderzoek te bereiken dat de dader de paaltjes terugbrengt en het museum weer in ere wordt hersteld.
Het Paaltjesmuseum ofwel de ‘Landelijke Tentoonstelling Voor Paal’ is voor veel Rotterdammers onbekend, maar in het Nieuwe Westen is het een betekenisvolle plek. Het paaltjesmuseum is in 1994 opgericht als bewonersinitiatief om paaltjes uit allerlei verschillende steden te laten zien. Sindsdien was het museum een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners, met name vanwege de betonnen blokken en paaltjes waar mensen op konden zitten. Toch is het Paaltjesmuseum niet meer wat het was. Eerst haalde de gemeente de paaltjes weg en vervolgens is na protest van bewoners een deel van de collectie weer op een andere plek teruggezet. En precies de paaltjes waar vaak mensen op zaten zijn spoorloos verdwenen. Wat is hier aan de hand? Een groep bewoners van het Nieuwe Westen zoekt het uit.
Geruchten gaan dat het Paaltjesmuseum moest verdwijnen vanwege de uitbreiding van de oliebollenkraam van Richard Visser die een paar weken per jaar naast het paaltjesmuseum staat. De paaltjes zouden in de weg staan. Op Twitter was de bewoners gevraagd of ze wilden dat de paaltjes weggingen voor de uitbreiding van de kraam, of dat ze moesten blijven staan. De meeste bewoners vonden het prima als de kraam zou uitbreiden, maar dat zou ook best kunnen als de paaltjes blijven staan. De oliebollenkraam en het museum gaan volgens buurtbewoner Richard Nels prima samen: “Menig Rotterdammer is over de paaltjes gestruikeld toen ze in de rij stonden voor de oliebollenkraam en anderen zitten erop tijdens het wachten in de rij.”
Toch heeft de gemeente paaltjes weggehaald, nu onder het mom dat het advies van Stadsontwikkeling luidde dat het beter was om van het stukje stoep een overzichtelijke en rustige buitenruimte te maken. De bewoners dachten er anders over en lieten hun protesten horen. “Het is mooi dat een ondernemer als Richard Visser nog steeds kiest voor het Nieuwe Westen en dat hij plannen heeft om uit te breiden, maar dat mag niet ten koste van wensen van bewoners”, zegt Marilène Vermeulen in het AD.
Ook op Facebook zijn de reacties niet mild. Henk van Mourik schrijft: “Dat is dus weer een voorbeeld van het feit dat men de participatie van bewoners nog steeds niet serieus neemt. Wij horen graag uw mening maar wij beslissen wat wij willen.” En Meike Bekkens reageert: “De landelijke tentoonstelling was een initiatief van de bewonersorganisatie het Nieuwe Westen. Weer een bewonersinitiatief wat zondermeer de nek omgedraaid wordt.”
Kort daarna werden de paaltjes weer teruggezet. Alles in orde zou je denken. Toch niet. De paaltjes staan recht achter elkaar langs de randen van de stoep en lang niet alle paaltjes zijn teruggeplaatst. Een opvallend detail is dat juist de paaltjes waar mensen vaak op zaten er niet meer staan. Bewoner Sacha Schemkes: “Het is net alsof de gemeente niet wil dat bewoners elkaar ontmoeten op straat en een praatje maken. Juist in de gebieden waar de meeste bewoners hun dagelijkse boodschappen doen, staan er helemaal geen bankjes. Ook is het museum niet echt een museum meer nu de paaltjes op zo’n ongezellige en niet-speelse manier zijn teruggeplaatst.”
De bewoners hopen dat de ‘crime scene investigation’ leidt tot een duidelijk antwoord op de vraag waar de verdwenen paaltjes zijn. Ook wordt de dader gevraagd om de paaltjes terug te plaatsen in het museum. Zo hopen de bewoners dat hun unieke plekje in het Nieuwe Westen niet verloren gaat. Bewoners kunnen reacties laten horen via www.facebook.com/paaltjesmuseum of meetwitteren via #paaltjesalert.
Daphne Koenders
Film van de actie:
Interview met de betrokken buurtbewoners: